Een hennepkwekerij op gemeentegrond

Dat een hennepkwekerij in een huurwoning in de regel tot ontbinding van de huurovereenkomst leidt is inmiddels wel bekend. Er zijn echter altijd huurders die letterlijk de grenzen opzoeken. Onlangs behandelde ik zo’n zaak in hoger beroep bij het gerechtshof in 's-Hertogenbosch.

shutterstock-501493168.jpg

Wat was het geval? 

De hennepkwekerij was niet gesitueerd op het gehuurde zelf, maar volledig op een strook gemeentegrond gelegen recht achter het gehuurde. De hennepkwekerij was bovendien geheel zelfvoorzienend: bevloeiing en elektriciteit ten behoeve van de hennepplanten werden vanaf de gemeentegrond verzorgd. 

De kantonrechter oordeelde in eerste aanleg dat er geen sprake was van strijd met goed huurderschap, nu de kwekerij zich niet op het gehuurde bevond. De vordering tot ontbinding van de huurovereenkomst en ontruiming van de woning werd afgewezen. Het gerechtshof heeft de kantonrechter teruggefloten. Goed huurderschap hoeft niet alleen te worden getoond op het gehuurde zelf, maar ook in de nabije woonomgeving. Daar viel in dit geval dus ook de strook gemeentegrond onder. Oftewel, door de hennepkwekerij op de gemeentegrond is sprake van slecht huurderschap. De huurovereenkomst werd door het gerechtshof alsnog ontbonden. 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Christian Schellekens.

Pagina printen:Printen
Relevante nieuwsberichten