Vastgoedrecht

Als vastgoedeigenaar/beheerder heeft u te maken met allerlei wetten en regels. Zo bent u bijvoorbeeld verantwoordelijk voor de staat van het vastgoed, moet u bij ingrepen rekening houden met de belangen van buren en kan uw vastgoed onderdeel uitmaken van een appartementencomplex. Vragen over vastgoedrecht? VBTM Advocaten beantwoordt ze graag en goed. En als het nodig is, procederen we voor u met resultaat.

Voldoen aan geldende wet- en regelgeving

Vastgoedrecht

U moet er als vastgoedeigenaar/beheerder voor zorgen dat er geen situatie ontstaat die gevaarlijk is voor de gezondheid of de veiligheid. Denk daarbij aan brandgevaarlijke situaties of instortingsgevaar. Dat betekent dat u uw vastgoed deugdelijk moet onderhouden. En ervoor moet zorgen dat het vastgoed aan alle geldende wet en regelgeving blijft voldoen, zoals bijvoorbeeld het Bouwbesluit. Doet u dat niet, dan heeft de overheid middelen om handhavend op te treden.

Een goede buur zijn

Ook moet u rekening houden met buren. U mag bijvoorbeeld uw buren niet onrechtmatig hinderen door het verspreiden van rumoer, trillingen, stank, rook of gassen, door het onthouden van licht of lucht of door het ontnemen van steun. Ook kunt u bijvoorbeeld niet zomaar uw tuin ophogen zodat het water afstroomt naar de tuin van uw buren. Ook bij nieuwbouw en verbouw zult u rekening moeten houden met de belangen van uw buren.

U kunt bijvoorbeeld zonder toestemming van uw buren geen ramen, openingen of balkons realiseren binnen twee meter van de erfgrens, die uitzicht hebben op het perceel van uw buren. Als u nieuwbouw/verbouwplannen heeft, zult u dus goed de belangen van uw buren moeten inventariseren. Problemen met buren (voorkómen)? VBTM Advocaten adviseert.

U, de VvE en het vastgoedrecht

Is uw vastgoed onderdeel van een appartementencomplex? Dat betekent juridisch dat u samen met andere eigenaren het eigendom heeft van het gehele gebouw en een exclusief gebruiksrecht heeft van uw appartement. Gezamenlijk met die andere eigenaren bent u verantwoordelijk voor bepaalde onderhoudswerkzaamheden. Welke dit zijn, volgt uit de splitsingsakte. Alle eigenaren van het gebouw zijn verenigd in de Vereniging van Eigenaars (VvE). Daarin worden belangrijke beslissingen genomen met betrekking tot het gebouw. Het kan zijn dat u voor bepaalde handelingen de goedkeuring van de VvE nodig heeft. Zoek dit op tijd uit zodat u niet voor ongewenste verrassingen komt te staan. Juridisch advies nodig als VvE of individuele eigenaar? Neem contact op met VBTM. De vastgoedspecialist.

Deel dit artikel op LinkedIn:
Pagina printen:Printen
Relevante nieuwsberichten

Advocaten Vastgoedrecht