In een uitspraak van 27 oktober 2010 heeft de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State beslist, dat De Veste niet uit het corporatiebestel kan stappen. De Veste wilde dat onder meer omdat zij bepaalde fiscale voordelen zou mislopen. De minister stelde zich op het standpunt, dat woningcorporaties niet vrijwillig het bestel mogen verlaten.
De Raad van State overweegt dat in de regelgeving niet de mogelijkheid is geopend, dat een corporatie vrijwillig het bestel kan verlaten. In die regels is wel bepaald, dat de minister een corporatie bij wijze van sanctie uit het bestel kan zetten, maar niet dat de corporatie daar zelf voor kan kiezen. De wet regelt volgens de Raad van State uitputtend de mogelijkheden omtrent de toe- en uittreding van corporaties. De wetgever heeft de mogelijkheid van vrijwillige uittreding bewust willen uitsluiten.
De Veste voerde ook aan, dat zij door de woningcorporatieregels in haar eigendomsrecht wordt beperkt. Naar het oordeel van de Raad van State is die beperking gerechtvaardigd met het oog op het zwaarder wegende algemene belang van een goede volkshuisvesting. De uitspraak is te vinden op www.rechtspraak.nl onder LJN BO1837.
Voor vragen kunt u contact opnemen met de heer mr. J.M.G.A. Sengers.
Pagina printen:
Dit betekent het nieuwe Didam II-arrest voor woningcorporaties
Inleiding – impact Didam I-arrestHet in 2021 gewezen Didam 1-arrest deed veel stof opwaaien. Een één-op-één verkoop door een overheidslichaam van onroerend goed...
25 november 2024
Sinds 1 juli 2024 geldt het verbod op scootmobielen en andere (brandbare/belemmerende) zaken in vluchtroutes van een wooncomplex, wat zijn de gevolgen?
Het Besluit bouwwerken leefomgeving verbiedt per 1 juli 2024 expliciet de stalling van scootmobielen en andere (brandbare/belemmerende) zaken in vluchtroutes va...
26 september 2024